Gesloten op 14 en 15 augustus

0pmerkingen en vragen erg welkom:  bel 09 223 73 97 of mail info@basicdesign.be

Hoe aanleveren

Goed drukwerk begint bij een goede drukwerkvoorbereiding.
Wij werken het liefst met bestanden die druktechnisch in orde zijn.
Let zeker op volgende punten:

A Lever alles aan in CMYK

A Afloop - bleed: 2mm rondomrond

 

Wij raden aan digitale bestanden drukklaar aan te leveren.
Het aanpassen van digitale bestanden kost tijd en geld: € 50,00/uur, met een minimum van € 12,50 euro

q  Lever alles aan in CMYK

Wij drukken alles in CMYK. Alle bestanden die je aanlevert voor druk moeten in CMYK staan.
CMYK-kleuren zijn opgebouwd uit vier basiskleuren: cyaan, magenta, geel en zwart. Wij drukken geen pantone of spotkleuren. Drukwerk met RGB kleuren (rood, groen en blauw) niet mogelijk.

CMYK zijn subtractieve kleuren. Zonder inkt is het papier wit. Het licht valt op papier en wij zien de weerkaatsing van alle kleurengolven. Met inkt wordt een deel van de kleurengolven opgeslorpt en worden minder kleuren weerkaatst. Het wit krijgt dan een kleur. Met cyaan, magenta, en zwart kan een heel gamma aan kleuren gedrukt worden. Fullcolor drukwerk wordt mogelijk.

RGB kleuren zijn additieve kleuren. Rood, groen en blauw licht schijnt rechtstreeks in onze ogen. De kleurgolven kunnen zich vermengen en wij zien de optelsom van alle kleurgolven. Ook hier krijg je een heel gamma aan kleuren. Wat we zien op onze gms of computerscherm zijn RGB kleuren.

Zowel CMYK al RGB hebben een kleurengamma (gamut in het Engels). Dat kleurengamma is beperkt. We kunnen niet alle kleuren zien op het scherm of drukken in CMYK. Belangrijk om te weten is dat het kleurengamma van RGB en CMYK verschillend is.

Het menselijk oog kan meer kleuren zien dan wat kan worden weergegeven in RGB. En het kleurengamma van CMYK is nog kleiner. Dat betekent dat je op je scherm sommige kleuren kan zien die niet in CMYK gedrukt kunnen worden.

Daarom is het belangrijk geen RGB kleuren aan te leveren. Hoe goed we die ook omzetten (en er zijn heel veel verschillende manieren om dat te doen), sommige kleuren, zoals fluokleuren, zullen er helemaal anders uitzien. Andere zullen maar een klein beetje (al is zoiets natuurlijk relatief) verschillen.

Hetzelfde geldt voor pantone kleuren. Pantonekleuren worden gemaakt met verschillende gekleurde inkten, en ook daar zijn kleuren mogelijk die na omzetting naar CMYK kunnen verschillen.

>

q  Afloop

Formaat van het bestand: nettoformaat plus 2×2 mm

U moet uw digitaal bestand aan alle kanten 2 mm groter maken dan het netto formaat.
Deze 2 mm worden er na het drukken afgesneden. Zo worden witte randen vermeden. Bestanden zonder 2 mm afloop moeten aangepast worden, we rekenen daarvoor 12,50 euro aan.
Om dus het brutoformaat te berekenen neem je het afgewerkte formaat (vb 210mm x 297mm voor een A4) en tel je er 2+2=4 mm bij (dus 214 mm x 301 mm voor een A4).

Opgelet: Blijf met de tekst altijd minimum 4 mm van de kanten om te vermijden dat stukken tekst worden weggesneden. Vergeet niet dat 2 mm aan alle kanten worden afgesneden. Als je dus 4 mm van de rand van het brutoformaat blijft schiet daar maar 2 mm van over na het snijden.

bleed

1. Het schoongesneden formaat (trimbox). Bij een A4 is dat 210 x 297 mm.

2. Het brutoformaat (bleedbox). Bij een A4 is dat 214 x 301 mm.

3. De veiligheidsmarge (artbox). Bijeen A4 is dat 206 x 293 mm. Beelden, vlakken, teksten ed. zetten we ofwel binnen die zone, ofwel laten we die doorlopen tot tegen de rand van de bleedbox (2).

Brochures met meer dan 12 blz. hebben een afloop van 3 mm.

>

q  Resolutie

Beelden hebben een welbepaald aantal pixels, horizontaal en vertikaal.
Dots per inch (dpi) staat voor het aantal punten per inch (2,54 cm).
Bij drukwerk geldt de regel dat we 300 pixels nodig hebben als we het beeld afdrukken op 2,54 cm.
We spreken dan van 300 dpi
op ware grootte. Als de resolutie lager is, verminderd de kwaliteit van de afdruk. Wij hanteren een absoluut minimun van 150 dpi (dus zeker opletten met prentjes die je download van het internet).

Als het beeld ook de teksten bevat of lijntekeningen die niet gevectoriseerd zijn bestaan die nog enkel uit pixels of aparte puntjes. Hoe lager de resolutie hoe beter die die puntjes zal zien, en vooral in kleine teksten is dat heel erg storend. Voor flyers en zeker naamkaartjes, waar tekst of lijnwerk opstaat, kan de resolute eigenlijk niet groot genoeg zijn. 1200 dpi zou hier ideaal zijn, maar let ook op de grootte van het bestand natuurlijk. 600 dpi geeft een goed resultaat en is meestal voldoende. Vergeet niet dat alle beelden in CMYK moeten staan.

Voor affiches mag de resolutie verlaagd worden. Hoe groter de affiche, hoe lager de resolutie mag worden want je bekijkt die affiches toch altijd van veel verder. Voor grote affiches is een resolutie van 100 dpi dan ook voldoende. Bedenk dat hoe hoger de resolutie, hoe groter het bestand wordt.

Werk je in photoshop met een tekstlaag? Bewaar je bestand dan als photoshop pdf. Als je geen stokoude versie van photoshop hebt worden de teksten vectorieel in de PDF bewaart, en heb je zelfs met een lage resolutie een perfect scherp afdruk.

>

Spring eens binnen

Twijfel je eraan of je alles op de goede manier gedaan hebt? Spring eens binnen bij Basicdesign, Hundelgemsesteenweg 51 , 9050 Gent (Ledeberg), of bel eens 09/ 223 73 97.
We adviseren je gratis hoe je alles in orde kan brengen.

Hundelgemsessteenweg 51
9050 Gent-Ledeberg
09 223 73 97
info@basicdesign.be
Contactformulier

Voor bedrijven en particulieren
Advies & drukwerkbegeleiding

Basicdesign • Goed en Goedkoop Drukwerk